متاسفانه یک باور غلط در میان برخی افراد رواج پیدا کرده که فکر می کنند اتاق فرار تنها دارای دو ژانر معمایی و ترسناک است. در حالی که ذات بازی اتاق فرار، معمایی است و این برای این بازی یک ژانر محسوب نمی شود. ضمن اینکه ژانر و سبک های اتاق فرار بسیار متنوع و متعددتر از ژانرهای ترسناک هستند. دقیقا همانطور که ما در فیلم های سینمایی و یا بازی های کامپیوتری سبک های مختلفی را می بینیم اسکیپ روم نیز همانگونه است.
این ژانرهای مختلف باعث می شود تا هر فردی با هر سلیقه ای بتواند در این بازی شرکت کند و از فضای بازی لذت ببرد.
سازندگان اسکیپ روم طبق ژانری که برای بازی انتخاب می کنند یک سناریو و خط داستانی را تهیه می نمایند. بعد بر اساس همان ژانر فضاسازی می کنند و یک اتاق را طراحی می کنند. سپس معماها را به بازی اضافه می نمایند.
بخوانید : سخت ترین اسکیپ روم دنیا چگونه طراحی می شود؟ – گروه های سنی اسکیپ روم – حداقل هزینه برای راه اندازی اسکیپ روم چقدر است؟
ژانر و سبک های اتاق فرار به دسته هایی متعددی همچون دسته های زیر تقسیم می شوند:
در این ژانر بازی، شرکت کنندگان باید منتظر اتفاقات ناگهانی و دلهره آور باشند. این ژانر با ژانر ترسناک کمی متفاوت است. در این سبک از بازی، خبری از شخص سوم یا اکتور نیست. بلکه تنها نشانه هایی از عامل ترس در این اتاق ها وجود دارد. اتفاقات ناگهانی و غیرمنتظره که به وسیله نور و صدا و فضای بازی برای شرکت کنندگان ایجاد می شود باعث ایجاد ترس و دلهره در آنها می گردد.
در این ژانر سناریوهایی مطرح می شود که مربوط به جرم و جنایت های مختلف است. عموما این سناریوها پرونده های قتل یا پرونده های قاچاقچیان مختلفی همچون قاچاق اعضای بدن یا اسلحه را برای بازیکنان مطرح می کنند. بازیکنان نیز موظف به حل پرونده ها و دستگیری مجرم دارند. برنده شدن در این بازی منوط به پیدا کردن مجرم است.
بخوانید : متراژ مناسب اتاق فرار چقدر است؟ – معرفی اتاق فرارهای جالب – تاریخچه اولین اتاق فرار ایران
همانطور که از نام آن پیدا است این ژانر در فضایی تاریخی طراحی می شود و معماها در این فضا قرار داده می شوند تا بازیکنان بتوانند به وسیله حل نمودن آنها از یک راز تاریخی آگاه شوند. برای مثال اتاق فرار گنج فرعون یا اتاق فرار مصر یکی از بازی های ژانر تاریخی محسوب می شود. البته در ایران بازی هایی با ژانر تاریخی ایران و در بافتی تاریخی نیز طراحی شده است که خود این موضوع بر جذابیت بازی افزوده است.
این ژانر برای افرادی مناسب است که عاشق فیلم های کارآگاهی مثل پوآرو و شرلوک هلمز هستند. چون آنها می توانند در چنین اتاق های فراری خود را در نقش یک کارآگاه ببیند که باید به پرونده های مختلفی رسیدگی کند و معماهای موجود در آن پرونده ها را حل نماید. بازیکنان در این ژانر بازی می توانند شم کارآگاهی خود را بسنجند.
این ژانر یکی از ژانرهای پرطرفدار اتاق فرار در کشور ما به حساب می آید. اما نکته ای که در این بازی باید در نظر گرفت این است که هدف اصلی بازی در این ژانر تغییر نمی کند. قرار نیست این اسکیپ روم به اتاق یا سافاری وحشت تبدیل شود. هدف از بازی، حل کردن معماها و خارج شدن از اتاق است. قرار است که ترس و هیجان به عنوان چاشنی در بازی عمل کنند، نه بیشتر.
به دلیل استقبال زیاد از این ژانر، سناریوهای متعددی در این ژانر طراحی گشته اند. در واقع شما در هر مجموعه اسکیپ رومی می توانید حداقل یک اتاق فرار با ژانر ترسناک پیدا کنید.
اتاق فرارهایی با ژانر فانتزی دارای یک فضای کاملا انتزاعی و خاص هستند. دکور و طراحی این اتاق ها بسیار خاص و منحصر به فرد است. شاید هر سلیقه ای این اتاق ها را نپسندد. اما افرادی که به فضاهای انتزاعی علاقه دارند عاشق این ژانر می شوند. معماهایی که در این اتاق ها طراحی می شود، معماهای مکانیسمی هستند و تکنولوژی در آنها نقش پررنگ تری را ایفا می کند. بازیکنان در این سبک از بازی بیشتر می توانند به رویاها و خیال پردازی های خود پر و بال دهند. از همین رو فضای اکثر این اتاق ها شبیه به افسانه ها و داستان های خیالی طراحی گشته است.
اتاق فرار هیپنوتیزم و اتاق فرار فریدا کالو از جمله اسکیپ روم هایی هستند که در این ژانر طراحی شده اند.
طراحان بازی ابتدا موقعیت فضایی و فیزیکی مجموعه ای که قرار است بازی را ارائه دهد بررسی می کنند. بعد از بررسی فضا تصمیم می گیرند که چه ژانری برای این فضا مناسب است. سپس شروع به نگارش پیش نویس اولیه داستان بازی می کنند. بعد طبق سناریو نوشته شده شروع به طراحی اتاق و معماهای آن می کنند. آنها المان هایی را در اتاق قرار می دهند که با سناریو و ژانر بازی مرتبط باشد. معماهای بازی نیز در راستای سناریو مطرح می شوند.