اگر بخواهیم به طور دقیق تاریخچه اتاق فرار را بدانیم باید به گذشته های خیلی دور و اساطیر یونان مراجعه کنیم. در افسانه های یونان باستان برای به دام انداختن هیولایی عجیب به نام مینیوتور که بدنی مانند بدن انسان و سری گاو مانند داشت، یک هزارتو می سازند. تسئوس به عنوان فرمانروای آتن باید به درون این هزارتو می رفت و این هیولا را به قتل می رساند. پس از کشتن او نیز باید از هزارتو خارج می شد و برای مردم خود شادی را به ارمغان می آورد.
این هزارتوها یا مازها کم کم میان مردم جهان رواج پیدا می کند و حکم یک سرگرمی را برای آنان داشته است. برای مثال در انگلستان این هزارتوها را در باغ ها می ساختند و حصار آنها با شمشادهای مرتفع پوشانده می شد. در مهمانی های اشراف و خاندان سلطنتی این مازها یک نوع سرگرمی به حساب می آمد که شرکت کنندگان باید سعی می کردند از درون آنها به سلامت بیرون آیند. البته ناگفته نماند، عده ای معتقدند که تاریخچه این بازی های معمایی به قبل تر هم بر می گردد. شاید از زمانی که بشر پازل های سنگی را حل می نمود.
بخوانید : معرفی سیستم هینت دهی اتاق فرار – اهمیت افزایش بازی های اتاق فرار در ایران
ولی تاریخچه اتاق فرار امروزی در اصل به بازی های کامپیوتری برمی گردد که بازیکنان به صورت مجازی در آن بازی می کردند. این بازی های کامپیوتری در سال 1988 ابداع شدند که بازی John Wilson’s behind closed doors اولین بازی ای بود که بازیکنان را به چالش می کشید تا با حل معما از اتاق خارج شوند. در سال 2004 نیز بازی های کامپیوتری که به آنها اسکیپ گیم هم می گفتند، به صورت گسترده ای رواج پیدا کرد. بازیکنان در این بازی ها باید معماهایی را به وسیله یک سری سرنخ در بازی که روی صفحه نمایش اجرا می شد، حل می کردند.
بخوانید : نحوه ی طراحی اسکیپ روم ترسناک – انواع ژانر ها در اتاق فرار – انواع قفل ها در اتاق فرار
اما در سال 2007 یک کمپانی ژاپنی این بازی ها و معماها را وارد دنیای واقعیت کرد، تا به این صورت بازیکنان در یک اتاق واقعی قرار بگیرند و با حضور فیزیکی در آن مکان معماها را حل نمایند و تا دیر نشده از اتاق فرار کنند. نام این کمپانی SCRAPE بود و آقای تاکاوکاتو بنیان گذار این کمپانی بود. او هنگامی که دوستش را در حال بازی آنلاین اسکیپ روم دید، این ایده به ذهنش رسید که این بازی را وارد دنیای واقعی کند و آن را برای بازیکنان ملموس تر سازد.
جالب اینجا است که تا قبل از این که بازی اسکیپ وارد اروپا شود، با سرعت خیلی زیادی در آسیا رشد می کند. در ابتدا این بازی به صورت خیلی ابتدایی برگزار می گردید. به این صورت که طراحان بازی اشیایی را در گوشه و کناری پنهان می نمودند تا بازیکنان آنها را پیدا کنند و بتوانند از اتاق خارج شوند. تا اینکه کمپانی Real Escape Game بازی را به صورت امروزی در آورد. این کمپانی اتاق هایی را با ژانرهای مختلف طراحی کرد که در آنها نمادهای عجیب، چالش های ویژه، اعداد به هم ریخته و معماهای جالب قرار داده شده بودند. در بازی به بازیکنان 60 دقیقه وقت داده می شد تا بتوانند به وسیله سرنخ های مخفی معماهای پیچیده ای را حل کنند و از اتاق فرار کنند و به مرحله بعد بروند.
اما برخی نیز معتقدند که این بازی در بوداپست مجارستان و توسط کمپانی پاراپارک ابداع شده است. این کمپانی را آتیلا گیورکوویکس تاسیس کرده است. او که یکی از طرفداران جدی بازی های یارانه ای بوده، مدعی است که این ایده پس از انجام یک سری بازی های ماجراجویانه به ذهن وی خطور کرده است. به همین خاطر در سال 2011 اولین شعبه اسکیپ روم را افتتاح می کند. بعد از اینکه این کمپانی مجارستانی بازی اتاق فرار را عرضه می کند، این بازی با سرعت بسیار عجیبی در اروپا و آمریکا گسترش پیدا می کند.
با بررسی تاریخ طراحی این بازی ها می توان حدس زد که کدام کمپانی سازنده اصلی این بازی جذاب بوده است.
اولین بار این بازی در سال 1395 وارد ایران شد. نام این بازی نجات شهر بود که برای اولین بار در تهران اجرا شد. استقبال زیاد از این بازی باعث شد تا این بازی به طور گسترده ای در تهران و دیگر شهرهای ایران رشد کند. کم کم ژانرهای مختلفی از این بازی به همراه دکوراسیون های مختلف ارائه گشت. به صورتی که در حال حاضر در ایران حدود 250 مرکز برای این بازی در نظر گرفته شده اند.
اما اگر بخواهیم صادقانه قضاوت کنیم، قبل از سال 95 در تلویزیون ایران یک مسابقه تلویزیونی پخش می شد که راز سیب نام داشت. مجری این برنامه فرهاد جم و مهسا مهجور بودند. اگر به خاطر داشته باشید، فضای این بازی و معماهایی که در این مسابقه مطرح می شد به همین بازی اتاق فرار شباهت داشت. البته خود برنامه راز سیب از برنامه ای به نام The crystal maze الهام گرفته شده بود. این مسابقه در سال 1374 پخش می شد. اما پس از آن تا سال 1395 دیگر مسابقه و چالشی به این صورت برگزار نشد.